neděle 26. července 2015

Zázračná chia semínka

Určitě jste už slyšeli o dnes tolik známých chia semínkách. Tato semínka pochází z rostliny s názvem šalvěj hispánská. Semena se používala už před naším letopočtem, ale do "módy" dnešní kuchyně přišla až nedávno. Čím jsou ale vlastně pro nás tak skvělá, zdravá a zázračná?
Semínka chia jsou pro nás významným zdrojem bílkovin, vlákniny, minerálů, a omega-3 mastných kyselin, které brání nedostatku živin při stresu či fyzické aktivitě. Dokáží nasát až 10x více tekutiny než sama váží, proto nás skvěle hydratují a dobře zasytí. 
šalvěj hispánská

Semínka zlepšují naši imunitu, podporují uzdravení, ochraňují před dehydratací, snižují cholesterol, jsou vhodné pro diabetiky a pro bezlepkovou dietu, zkracují dobu regenerace svalů, snižují krevní tlak a dalších plno věcí. Jsou prostě skvělá. Jíst by se měly 2-3 lžičky chia semínek denně. 

ČÍM VŠÍM JSOU VÝJIMEČNÁ-

2x více vlákniny než obilné vločky
3 x více železa, než ve špenátu
2 x  více draslíku než banány
3 x více selenu než len
5 x více proteinů než červené fazole
5 x více vápníku než mléko
7 x více omega-3-mastných kyselin než losos
4 x více fosforu než mléko.
15 x více hořčíku než brokolice

CHIA PUDING-

Chvíli mi trvalo než jsem mu přišla na chuť, ale teď mi hodně chutná a dělám si ho často na snídani nebo dopolední svačinu. Puding se dělá tak, že smícháte chia semínka s mlékem a necháte přes noc nasáknout. Mléka nedávejte hodně, jen tak, aby semínka byla schopná všechno vsáknout a vznikl tuhý puding. Já dávám do mléka také holandské kakao a lžičku medu a puding je naprosto vynikající! :)

Žádné komentáře:

Okomentovat